Zaniklý hrádek stával poblíž vsi Janůvka (zanikla v l. 1538-48). Hrádek beze zmínky v pramenech, snad postaven místním rodem ze Slušovic, odkud se již r. 1321 psal Vítek ze Slušovic. Pro více informací nutný archeologický průzkum. Na místě je znatelný val s příkopem, pozůstatky opevnění hrádku.
plocha hradu
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Místo bývalého hradu leží na strmém výběžku nad slušovickou nádrží, asi 2,5 kilometrů severně od Slušovic na katastru Trnava u Zlína. Přístup k němu vede po neznačené cestě od levého břehu slušovické nádrže, prudký výstup cca 1,2 kilometrů. Volný přístup, bez průvodce. Leží v oblasti Přírodního parku Hostýnské vrchy.
Karel Světlík, 19.8. 2010

historie

Dnes již zaniklý hrádek stával poblíž vesnice Janůvka (Janov), která je poprvé zmiňována roku 1446. Zanikla někdy v období let 1538 - 1548. Nikde v písemných pramenech se však neobjevuje rod, který by se psal z Janůvky nebo z Březové, která je další blízkou vsí. Možná je tedy příslušnost ke Slušovicím, i když je méně pravděpodobná. Slušovice byly vladyckým statkem a psal se po nich místní rod, roku 1321 se zmiňuje Vítek ze Slušovic. I když se v

Karel Světlík, E.H. podle Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, M. Plaček, Libri 2007, 19.8. 2010

popis

Hrad, který stával na skalnatém výběžku, měl ze všech stran přirozenou ochranu v podobě velmi strmých strání. Výjimku tvoří přístupová šíje, na které byl vybudován val srpkovitého tvaru a příkop hluboký 5 m a široký 9 m. Samotné jádro bývalého hrádku je oválného tvaru o velikosti cca 14 x 15 m.
    E.H. podle Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, M. Plaček, Libri 2007, 8.2. 2013

Zlínský kraj
     Zlín  (ZL)