Původní klášter Smilheim ze 13. st. byl v 15. st. pobořen Husity. V 16. st. jej nahradil zámek zvaný Nový Smilheim. R. 1749 lehl popelem . V letech 1750 -1766 byl postaven zámek nový. Trojkřídlá dispozice, inspirace francouzskými vzory.
© Luděk Vláčil 09/2016
Vizovice v okrese Zlín Jsou známé výrobou lihovin zvláště slivovice ve světoznámé továrně R. Jelínek. Každoročně se zde koná Trnkobraní za účasti mnoha známých osobností. Rodiště komika Bolka Polívky.
28.5. 2002
turistické

Vizovický zámek, pyšnou to architekturu stylu Ludvíka XVI., obklopuje klidný francouzský park, který ve své spodní části přechází ve volnější prostranství přírodně-krajinářské zahrady anglické. Horní část parku (východně od zámku) tvoří především masivní živý plot podél hlavní přístupové cesty. Trojice křídel údajně nejtypičtějšího dokladu pozdního baroka na Moravě obepíná menší nádvoří, které je otevřeno na západ směrem k předzámčí. To odděluje zámecký areál od centra Vizovic. Zajímavé jsou také interiéry, zařízené ve stylu baroka, rokoka, empíru ale i biedermeieru. Nárokní kulturní památkou je kupodivu až od roku 2002.

historie

Na bývalém místě cisterciáckého kláštera začal v roce 1570 stavět renesanční zámek Zdeněk Kavka z Říčan, zámku se tehdy říkalo Nový Smilheim. V polovině 18. století došlo k velké přestavbě zámku pro brněnského probošta Heřmana Hanibala z Blümegen. Starý zámek byl stržen a na jeho místě vyrostl moderní zámek ve francouzském stylu Ludvíka XVI. Velkolepou stavbu vedl brněnský architekt František Antonín Grimm. Vizovický zámek je dvoupatrová budova se třemi křídly ve tvaru písmene U, které tvoří pravoúhlý dvůr. Zámek kryje mansardová střecha s vikýři. Hlavní sál zámku je umístěn nad vstupním průjezdem a prostupuje dvě patra. Stěny a kopule sálu jsou vyzdobeny iluzivní malbou z roku 1757 napodobující rokokovou štukaturu. Interiéry zámku jsou bohatě vybaveny pozdně barokním, rokokovým, klasicistním a biedermeierovským nábytkem, benátskými zrcadly, kachlovými kamny a čínským, japonským, vídeňským a míšenským porcelánem.…  číst dále

Další texty historie
Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Vizovice