Ressl

Ryzel, Rössel, Ressel, Koňský vrch
Mostecký vrch Resl, vysoký 413 nad mořem, byl osídlen již ve středověku a první zmínka o zdejším dvoru pochází z roku 1290. Je nejzápadnějším kopcem Českého středohoří.
Les na Resslu
© Prudký Martin, 05/2010
Graficke pismenko Park na vrchu Ressl je dobře přístupný po komunikaci vedoucí od koupaliště v ulici Na Ressl v mostecké čtvrti zvané za komunistického režimu Stalingradská. Veřejnou dopravu na toto místo Dopravní podnik neprovozuje, nejbližší autobusové zastávky jsou u nemocnice nebo z třídy SNP. Restaurace je otevřena celý rok a upravené cesty jsou hojně využívány cyklisty a běžci, k nimž patří i autor těchto řádků.
Prudký Martin, 16.5. 2010

historie

Vrch Resl pochází z třetihor a patří do tektonické linie kopců Bořeň, Želenický vrch, Zlatník, Špičák a Hněvín. Osídlen byl minimálně ve středověku, první zmínka o zdejším dvoru s vinicemi pochází z roku 1290, kdy jej daroval Alberk z Žeberka oseckému klášteru. Seznam příjmů je znám z roku 1425, kdy byl odtud odváněn desátek mosteckému hradu Landeswarte. V této době pravděpodobně nebyl zcela zalesněn, protože další zpráva z roku 1455 popisuje

Prudký Martin podle zdrojů Magistrátu města Mostu, 16.5. 2010

Array