Dům č. 8 na Masarykově náměstí (čp. 80) byl na středověké parcele vystavěn ve druhé polovině 16. století. Zdobí jej válcový arkýř na nároží, hlavní průčelí má vysazeno patro na krakorcích. Podle informační tabulce na objektu je považován za mincovnu, spojitost s touto institucí není prokázána.
bývalá mincovana
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Dům č. 8 (čp. 80) na Masarykově náměstí byl vystavěn na středověké parcele ve druhé polovině 16. století. Dům zdobí mohutný válcový arkýř na nároží náměstí a ulice "U mincovny". Hlavní průčelí je situováno právě do této ulice. První patro má dům vysazeno na krakorcích, v interiéru se v přízemí dochovala dvojlodní síň zaklenutá na toskánských sloupech a v patře síň s hřebínkovou klenbou. Dům je podle informační tabulky na objektu označován za mincovnu, jeho souvislost s touto institucí není prokázána.

Jihlava  (JI)
    Jihlava