Areál pivovaru a sladovny, který se poprvé písemně připomíná r. 1586. Nejúspěšnější období v 1. čtvrtině 20. století, poté nastal úpadek. Po 2. sv. válce vybavení demolováno, objekt sloužil zemědělcům. V r. 2009 areál pivovaru prohlášen za kulturní památku jako významná stavba svého druhu v regionu.
Pivovar Lobeč
Sládkův dům
Graficke pismenko První zmínky o pivovaru pocházejí z 2. poloviny 16. století. Nejstarší stojící budovy pocházejí z počátku 17. století. Po celou dobu vývoje šlo o menší vrchnostenský pivovar, jehož charakter se změnil až ke konci 19. století, kdy byl přestavěn na moderní průmyslový typ parostrojního pivovaru. Přestavbu financoval majitel mšenského velkostatku Rudolf Cicvárek, autorem byl ing. Rosenberg. Po přestavbě přišla pro pivovar doba konjunktury, která pokračovala i po 1. světové válce – ročně se zde vařilo 10 tisíc hektolitrů piva. Zvlášť proslulé bylo místní pivo v letech 1907–1921, kdy zde jako sládek působil Josef Tománek pocházející z Mirotic v jižních ...