Pivovar založen před r. 1579. V r. 1603, kdy jej získal Jan Bernard Fünfkirchen z Fünfkirchenu, se nacházel v areálu zámku. Za hrabat Küenburgů byl přenesen na dnešní místo. V r. 1946 byl pivovar zrušen, areál sloužil jako sklady, dílny, garáže.
© Milan Caha 08/2007
Graficke pismenko Rok vzniku pivovaru není znám, musel však existovat před rokem 1579. V tom roce ztratil pro majetkové spory Jan Karel Voračický z Paběnic vožické panství s rozestavěným renesančním zámkem. Pondělí po sv. Jakubovi prodal Rudolf II. Vožici dědičně nejvyššímu písaři království Českého, Michalu Španovskému z Lisova. V kupní smlouvě je vedle zámku zmiňována i „várka piva“. Zpráva z roku 1603, kdy Vožici získal Jan Bernard Fünfkirchen z Fünfkirchenu, uvádí, že pivovar a sladovna se nacházely v areálu zámku. Jelikož oba provozy byly intenzivně cítit a zvyšovaly riziko požáru, bylo rozhodnuto, že bude pivovar přemístěn mimo zámek. Toto ...

technická památka
     Tábor  (TA)