Tvrz postavená pravděpodobně ve 2. pol. 14. stol. holickou větví Šternberků zanikla po připojení k pardubickému panství poč. 16. stol. V terénu jsou znatelné pozůstatky tří ze čtyř bastionů, které rozšířily opevnění tvrze zřejmě v pol. 15. století.
Pohled na hranu tvrze z druhé strany
Graficke pismenko K tvrzi se nejlépe dostanete od kostela, poté co uvidíte malou letní hospůdku "Na tvrzišti" (je postavena na jednom z bastionů). Z toho místa je na tvrziště krásně vidět.
Petr Nožička, 15.12. 2008

historie

Holice se poprvé připomínají r. 1336, kdy patřily k Vysokému Chvojnu, které náleželo Holickým ze Šternberka. Později byla správa panství přenesena do Holic, kde asi Holičtí ze Šternberka založili tvrz. Z rodové větve Holických je možno vzpomenout Smila Holického ze Šternberka, přívržence husitů, jehož dcera Kuňka (+ 1449) byla zasnoubena s Jiříkem z Poděbrad. Aleš ze Šternberka, někdejší straník císaře Zikmunda, se po jeho smrti přidal na stranu