Malé Hradisko se nachází na předměstí keltského oppida. V 17.-18. stol. zde stávala tvrz, která velice často měnila majitele. Pravděpodobně vznikla z hospodářského dvora a nakonec zanikla. Její lokalizace se udává do dvou možných míst. Přesné místo však doposud není stoprocentně známo.
Výřez z mapy Politický okres prostějovský 1927 s informací o bývalé zaniklé tvrzi
Graficke pismenko První písemná zmínka o vesnici Hradisko je již z roku 1358. Předpokládá se však, že obec je mnohem starší. Východně za ní jsou zbytky obrovského keltského oppida Staré Hradisko. Nové osídlení zde snad bylo již koncem 10. století, na což můžou upozorňovat nálezy mincí v obci. Z písemných pramenů z r. 1358 víme, že tu stával panský statek. Ten obdržel výměnou jistý Jan Ozor z Boskovic od Bernarda z Čech. Hradisko díky horské poloze velice často měnilo své majitele. Při jednom z prodejů se dovídáme, že při prodeji rodem Šárovců v roce 1630 zde již stála tvrz. Další zmínka o tvrzi je roku 1651. Ta je uváděna ve výčtu majetku Eleonory Marie ...
Ivo Rozehnal - podle Z letopisů Malého Hradiska 1997 – K.Sommer a web .soupispamatek.cz, 4.11. 2008

zaniklý