Křečhoř

Na šancích, alte schwedische Schanze
Raně středověké hradiště ve výšinné poloze o rozloze 7,5 až 12,5 ha. Na jeho západním okraji stojí pomník bitvy u Kolína. Areál hradiště nebyl dosud systematicky prozkoumán, není známo, kdy přesně vzniklo a zaniklo.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Hradiště je snadno dostupné po polní cestě z centra obce Křečhoř (cca 400 m), vede k němu odbočka žluté turistické značky. Na západním okraji hradiště stojí pomník bitvy u Kolína a samota Na Krétě. Z hradiště je výborný výhled severním směrem – na Kolínsko a za dobré viditelnosti až na Krkonoše.

M.C., 25.9. 2008

historie

Raně středověké hradiště ve výšinné poloze, ze tří stran je chráněno vysokým břehem – pravděpodobně pozůstatkem mohutného valu. Na západní straně je situace nejasná, hlavní val byl rozvezen při terénních úpravách v 19. století. Není jasné, zda některé ze současných terénních nerovností nevznikly při budování pozic rakouského vojska v bitvě u Kolína. Proto není zcela jasná ani původní velikost hradiště – jeho rozloha je udávána v rozmezí 7,5 až

Milan Caha (zdroj: M. Lutovský a kol. Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 25.9. 2008