Tvrz vybudoval po roce1380 vedle staršího kostela sv. Martina Ješek Čalín. R. 1526 koupil tvrz Michal Slavata z Chlumu. Tvrz přestala být panským sídlem a začala pustnout. R. 1677 uváděna jako zřícenina. Plochu tvrziště zaujímá dnes rekreační objekt.
jádro tvrziště od kostela sv. Martina
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko První písemná zmínka o Kostelních Střímelicích je z roku 1320. V roce 1359 je uváděn Procek ze Střímelic, řečený Kolovrat ze Střímelic, po něm v letech 1377–79 Štěpán ze Střímelic. Od roku 1380 Střímelice vlastní Ješek Čalín, který dal vybudovat v sousedství kostela tvrz. Od roku1493 do roku 1526 vlastnili tvrz pánové z Kunštátu. Roku 1526 koupil dvůr, tvrz, mlýn a podací právo ke kostelu sv. Martina Michal Slavata z Chlumu. Ten připojil Kostelní Střímelice k černokosteleckému panství. Tvrz ztratila svoji původní funkci a začala pustnout. Roku 1677 je uváděna jako zřícenina. Zdivo tvrze bylo použito při stavbě domu čp. 46, přestavbě kostela a hřbitovní zdi. Plocha tvrziště je nepřístupná, je zastavena rekreačním objektem čp. 46.

zaniklý
     Praha-východ  (PH)