Moje místa 0
Větrný mlýn německého typu postaven r. 1837 Antonínem Mockem, r. 1953 –1955 prošel generální opravou a ještě v 80. letech 20. stol. byl příležitostně využíván ke šrotování. Dnes rodinné muzeum.
Celkový pohled
© Luděk Pitter 06/2007
Graficke pismenko Jeden z nejlépe zachovaných větřáků. Nachází se východně nad obcí Partutovice ve výšce 555 m nad mořem. Nejlépe se k němu dostaneme po asfaltové cestě, která začíná nad kostelem sv. Mikuláše a vede mezi poli. Z ní odbočuje polní cesta jdoucí po vrstevnici, ze které je krásný výhledem a která končí přímo u stavení na jehož zahradě stojí větrný mlýn nazývaný také Maršálkův větřák.

historie

Maršálkův větřák je jediným zachovaným větřákem z těch, které stály původně v okolí Partutovic a který měl to štěstí, že přežil „vítězství pracujícího lidu“. Postaven byl roku 1837 Antonínem Mockem, s využitím konstrukčních prvků patrně staršího větřáku z roku 1783. Mockova rodina mlýn později prodala svému strýci Benediktu Maršálkovi a v jeho rodině mlýn zůstal až do okupace. Za války byl silně poškozen, teprve roku 1953 byla zahájena jeho

L.P. (Janoška M.: Větrné mlýny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2003), 2.7. 2007

popis

Mlýn má čtvercový půdorys o straně 5,75 m. Stavba je patrová, vysoká necelých 11 m, krytá sedlovou střechou, vpředu a vzadu zakončenou podvalbou. Křídla větráku měří přes 7 m o ploše více jak 10 m. Na zadní straně je pavláčka se šalandou, na kterou vedou kryté schody. Uvnitř převážně stále funkční mlecí zařízení s moučnicí zdobenou dřevořezbou.