Cukrovar postavený v polovině 19. stol. snad na místě bývalé tvrze.

Cukrovar

Graficke pismenko V obci Bedihošť se nachází torzo kdysi slavného cukrovaru. Sloužil od roku 1851 do roku 1988. Postavil ho olomoucký podnikatel Pavel Primavesi. Využil tehdy budov panského dvoru, snad zdejší tvrze. V Bedihošti totiž sídlil od 13. stol. do 16. stol. rytířský rod, který se po vesnici i psal, takže se předpokládá, že tu bylo opevněné sídlo, které odborníci umísťují do míst cukrovaru. V místě bylo zjištěno i osídlení z doby bronzové a v 10. a 11. stol. tu stávala slovanská osada. Dnešní krajina u lokality doznala obrovských změn, takže po zdejších mokřinách, které prostor chránily, již téměř není stop.
Ivo Rozehnal - podle -Bedihošť obraz obce a života obyvatel v průběhu staletí, 1998-JUDr. Ladislav Vavrouch a soukr. archív region. tisku, 14.5. 2007

O názvu obce
    O názvu obce se traduje stará pověst o urozeném hostu, který přenocoval v hospodě a kterého hospodský vítal slovy „Budiž host“. Hosta však neustále budil páv. S touto pověstí souvisí vyobrazení páva na pečeti ze 17.stol., která se stala základem obecního symbolu. Název ale pravděpodobně pochází ze staročeského jména Bědigost a asi se i tak jmenovala zdejší slovanská osada.
    Ivo Rozehnal - podle knihy Bedihošť 1998, 14.5. 2007