Zajímavá přírodní lokalita související s odchodem českých exulantů do zahraničí během třicetileté války, upravená v roce 1906 do parkové podoby. V roce 1925 provedeny úpravy podle architekta Kulišara.
Graficke pismenko Růžový palouček je památné místo, které úzce souvisí dle pověsti s místem, kde se čeští exulanti naposledy loučili s vlastí, před svým odchodem do ciziny. Od nepaměti je toto místo porostlé francouzkými růžemi na ploše asi 350 metrů čtverečních. Jak jméno napovídá, byl Růžový palouček původně skutečně malým paloučkem mezi lesy a poli, na němž rostly růže.V roce 1906 toto místo odkoupil Spolek pro získání Růžového paloučku veřejnosti a postupně upravili do současné podoby. Nejdříve zde byl postaven železný kříž. Dnes tu stojí měděný pomník podle návrhu architekta Aloise Metelála, který byl odhalen v roce 1921. Park osázený v roce 1925 projektoval architekt ...
Radmila Chalupová, 4.2. 2006

Růžový palouček - pověst
    Praví se, že růže vyrostly se slzí Českých bratří, prolitých před jejich odchodem do ciziny vyhnanství, aby zde sloužili poslední obřad Večeře Páně na české půdě. Zlatý kalich, z nějž pili přijali Kristovu krev, pak na tomto místě zakopali. Ze slz, které bratři polili ve chvílích loučení, prý vyrostly růže, jež od té doby Růžový palouček zdobí. Pověsti říkají, že neštěstí stihne toho, kdo by je chtěl vyplenit.

pomník, památník
    Pardubický kraj