Skalní hrad postavený kolem roku 1292 jako majetek pražského biskupství na významné stezce do Lužice. Hrad v roce 1375 koupil arcibiskup Jan Očko od Hanuše z Dubé. Za husitských válek pobořen a od té doby ve zříceninách.
Graficke pismenko Kousek od vesnice Blíževedly a 4,5 km severovýchodně od Úštěku se nachází hrad Hřídelík. Vlakem přímo do stanice Blíževedly a odtud je to slabý kilometřík na hrad. Z náměstí vede červená turistická cesta.
28.5. 2002

turistické

Skalní hrad Hřídelík je návštěvný celoročně. Avšak když už budeš v jeho blízkosti, určitě nevynech hrad Ronov, na který ovšem nedoporučuji lézt v zimě.
    28.5. 2002
    Jak k hradu
    Pro upřesnění, pozor na místní označení turistické červené. Na hrad se dostanete z vesnice přímo za nosem, červená trasa by mohla zmást a zavede vás naprosto jinam. Ovšem u hradu narazíte na červenou značku a označení hradu. Poněkud matoucí. Tedy od posledního domu rovnou za nosem :o)
    Kenshin Usagi , 24.6. 2012

historie

Skalní hrad Hřídelík stával na jižním okraji obce Blíževedel, která se připomíná poprvé v r. 1292 jako majetek pražského biskupství; v tomto roce byla povýšena králem Václavem II. na městečko. Ke správě této oblasti byl určen purkrabí, který bydlel na hradě Hřídelíku, doloženém poprvé v r. 1334 za biskupa Jana IV. z Dražic; tehdy byl jeho purkrabím Martin z Hřídelíka. Hrad stál na pískovcovém skalním sloupu, podle něhož obdržel i jméno

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)