Městské hradby byly budovány nejprve v obd. 30. l. 13. stol. - 2. pol. 13. stol. v podobě dvojité hradby s věžemi, branami a vodním příkopem. R. 1655 bylo vybudováno nové vysoké bastionové pásmo s vodním příkopem a s nižším vnějším pásmem bastionů (r. 1730). Hradby postupně bourány v l. 1809-1864.
Starší i barokní část hradeb obepínajících katedrální vrch.
© Jan P. Štěpánek 10/2004
Graficke pismenko Od středověku až po 19. století město Brno tvořilo důležitou pevnost v rámci Moravy. Poté, co město definitivně ztratilo obranný charakter a začalo se vyvíjet v moderní metropoli přestavbou vnitřního města a budováním okružních tříd v místech původního opevnění, zůstaly hradební zdi zachovány většinou jen tam, kde převzaly funkci opěrných zdí.
Největší z dochovaných fragmentů původního městského opevnění se nachází právě pod Petrovem a spolu s Kapucínskými terasami a Denisovými sady vytváří ideální a rozlehlý prostor pro odpočinek a relaxaci v samém centru města. V rámci rekonstrukce zmíněných Denisových sadů byl opraven Hudební pavilon a Kolonáda a provedeny veškeré povrchové a sadové úpravy.
jps7, 6.10. 2004

historie

Brněnské hradby jsou písemně doloženy již v letech 1243 a 1247 a lze předpokládat, že byly budovány již ve 30. letech 13. stol. a ve 2. pol. 13.stol. již byly dokončeny. Dokládá to skutečnost, že r. 1293 daroval Václav II. městu clo na mostech v Brně na opravu hradeb a příkopů. Do této doby lze datovat dodnes zachovalé fragmenty zdiva z lomového kamene v šířce 160-220cm. Původní výšku vnitřní hradby nelze určit, na parcele domu Husova 10 se však

Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča), 14.10. 2004

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)