Počátky kostela sv. Jakuba Většího sahají do 14.století. Od roku 1502 se na stavbách podílel také architekrt A.Pilgram. 1592 byla zastřešena kostelní věž. Stojí na starších románských základech, odkrytých také při nedávných úpravách jeho okolí, kdy bylo nalezeno i několik koster.
kostel sv. Jakuba z Rašínovy ulice
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Kostel sv.Jakuba se nachází uprostřed městské zástavby, blízko Náměstí Svobody. Stojí na starších románských základech, odkrytých také při nedávných úpravách jeho okolí, kdy bylo nalezeno i několik koster.

Kostel sv. Jakuba Většího
    Kostel je mimořádně krásným dokladem gotické architektury. Počátky kostela sahají do 14.století, jeho východní část je klenuta parléřovskou síťovou klenbou. Od roku 1502 se na stavbách podílel také architekrt A.Pilgram. 1592 byla zastřešena kostelní věž. Kostel měl farní právo nad neslovanským obyvatelstvem, které přicházelo do Brna v době kolonizace z německých zemí a Flander.
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy