Zaniklá tvrz. Obec se prvně zmiňuje r. 1370 v držení Oldřicha a Smila. Poč. 15. stol. zde seděl Stach z Doubku, poté Habart z Vraného a jeho syn Vilém. Za něj se r. 1454 prvně připomíná tvrz. R. 1482 ji koupili Vamberští z Rohatce. Tvrz, zmiňovaná ještě r. 1543 postupně ztratila význam a zanikla.
chráněný strom v jádru tvrziště
Graficke pismenko Nejstarší zmínka o Libomyšli se dochovala z r. 1370, kdy ves drželi Oldřich a Smil. Na počátku 15. století zde seděl Stach z Doubku (†1427), po něm Habart z Vraného, kterého vystřídal jeho syn Vilém (zemřel asi r. 1457). Za něho se v r. 1454 připomíná poprvé v Libomyšli tvrz, dvůr a mlýn. Od r. 1482 byli majiteli statku Vamberští z Rohatec. Na počátku 16. století se bratři Vamberští o statek rozdělili tak, že Oldřich dostal tvrz, dvůr a části vsi Libomyšle a další dvě pusté vsi, druhou polovinu Libomyšle a vesnice Bavoryně a Otmíče Petr. Od této doby měly obě poloviny statku různé osudy; teprve r. 1570 byl první díl ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 5.3. 2005

Strašidelná obří mohyla
    Libomyšl najdeme nedaleko dálnice Praha – Plzeň, asi 5 km jižně od Zdic (ve směru na Příbram). Na východním okraji obce, hned za krajními domky, se zdvíhá kuželovitý pahorek, jehož pravidelnost je již na první pohled nápadná. Nazývá se Hrádek podle středověké tvrze, která na něm stávala. Zbyl po ní příkop, obkružující vrchol, a prohlubně po propadlých sklepních místnostech. Neví se ani, kdo ji postavil a kdo na ní sídlil. Historici soudí, že

Fantastická Fakta 5/2000 Otomar Dvořák, 4.3. 2003