Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Kostelní Vydří, Kostelní Vydří
Hrady.cz
Tvrz postavená na počátku 16. stol. R. 1305 se zmiňuje ves v majetku zderazských křižovníků, poté se majitelé často střídali. Od r. 1531 byla tvrz v majetku Koňasů z Vydří. Ti provedli v 16. stol. renesanční přestavbu tvrze. V 17. stol. přístavbou upravena na zámeček. Později sloužila jako sýpka.
Budova tvrze od východu
Na dohled od města Dačic severním směrem vévodí krajině klášter a kostel Kostelní Vydří. Ve stejnojmenné obci pod ním však stojí za zmínku stará tvrz
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

Ves se poprvé připomíná na samém počátku 14. století a v jejím držení se vystřídalo mnoho majitelů. Nejznámějšími byl rod Koňasů z Vydří, který tu pobýval od roku 1531 až do třicetileté války. A byli to právě Koňasové, kteří provedli přestavbu staré gotické tvrze, ze které zbylo několik portálků, na modernější renesanční sídlo. Nová stavba získala druhé patro, byla opatřena sgrafitovou výzdobou a byla výrazněji upravována ještě na začátku 17. a