Moje místa 0
Muzeum bylo otevřeno v r. 2006. Spatřit zde můžete stavebnici od nejstarší z r. 1920 až po současnou nebo kolejiště s vláčky Merkur „O“. Nejpoutavějším exponátem je obrovité Ocelové město postavené Jiřím Mládkem, inspirované románem Julese Verna.
Tzv. Ocelové město
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Muzeum naleznete ve městě Police nad Metuj, jež se nachází v severovýchodních Čechách v Královéhradeckém kraji v okrese Náchod. Nejpoutavějším exponátem je obrovité Ocelové město postavené Jiřím Mládkem, inspirované románem Julese Verna. Kromě něj zde naleznete Eiffelovu věž, Karlštejn, mlýn, huť, obří most a další stavby z Merkuru. Na své si přijdou i milovníci elektrických vláčků. Hned vedle muzea Merkuru se nachází muzeum papírových modelů. Nejstarší muzeum Police s expozicí dějin města je umístěno v prvním patře benediktinského kláštera. V okolí města můžete také navštívit známé skalní útvary a místa plná skalních věží jako třeba Ostaš, Broumovské stěny nebo Adršpašsko-Teplické skály.

historie

V roce 1920 založil Jaroslav Vancl firmu Inventor, která vznikla po patentování originální konstrukce dětské kovové stavebnice Inventor, jejíž díly se spojovaly kovovými háčky. Tento typ byl příliš složitý a proto v roce 1925 přichází s novým řešením současné stavebnice Merkur. Nová metoda využívá systému spojování kovových části pomocí matic a šroubů. Z této doby pochází i název Merkur. Stavebnice se brzy stala velmi oblíbenou, řady se

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.muzeummerkur.cz/historie/ a další, 6.11. 2016