U hlavní silnice v centru vesnice Červená Lhota stojí kaple se zvonicí pocházející zřejmě z 1. třetiny 19. stol. První zmínka o kapli pochází z r. 1834, kdy byla zakreslena na mapě. Před ní je kříž z r. 1823.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Ves Červená Lhota se nachází v Olomouckém kraji v západní části okresu Olomouc asi 1 km na severozápad od obce Bílá Lhota, k níž náleží. V centru vsi u hlavní silnice stojí kaple zřejmě z 1. třetiny 19. století s kamenným křížem z r. 1823 a pomník padlým za světových válek. Nedaleko se nachází pozůstatky staré tvrze. Na západním okraji vesnice, při silnici do Hrabí, stojí kamenný kříž z roku 1822 a severovýchodně od vsi, při silnici do Řimic, je kříž z roku 1820. V blízké obci Bílá Lhota se nachází zámek, k němuž přiléhá arboretum.

historie

Ves je poprvé zmiňována v roce 1407. V centru vsi u hlavní silnice stojí malá kaple. Před ní je kříž z roku 1823 s reliéfní výzdobou podstavce znázorňující nástroje Kristova umučení, Pannu Marii Bolestnou, sv. Jana Nepomuckého a sv. Maří Magdalenu. O kapli samotné nejsou známy žádné informace. Neví se, kdy vznikla ani jakému světci byla zasvěcena. Někdy se uvádí, že pochází z poloviny 19. stol. Již v roce 1834 (z tohoto roku pochází mapa, na níž

Olomouc  (OL)
    Červená Lhota