Francouzská zahrada vybudována v letech 1760-69. Dále k jihu pak navazuje anglický park. V zahradě bohatá sochařská výzdoba. Střed zahrady tvoří fontána s mohutným sousoším Napájení Héliových koní. Na jižní straně rokoková oranžérie. Areál zahrad a parků má 65 ha.
Zámecké zahrady v Dobříši
© Pavel Vítek 07/2015
Město Dobříš leží 48 km jižně od Prahy a 18 km severovýchodně od Příbrami. Zámecké zahrady leží jižně od zámecké budovy, na niž přímo navazují.

historie

První část zámecké zahrady byla vybudována v letech 1760-1769 dle projektu Julia Roberta de Cotte a Giovanniho Nicoly Servandoniho. Francouzská zahrada byla vytvořena současně se zámkem. Dále k jihu pak navazuje rozlehlý anglický park. Ten byl založen po roce 1800 a dokončen v roce 1815, a to na místě původní bažantnice. Celý park se rozkládá na ploše 65 hektarů a kromě nádherné francouzské zahrady se zde nachází část v přírodně krajinářském

Pavel Vítek – zdroj: Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech 1. - A/J (Praha 1977), 10.10. 2015

popis

Jižně od zámku se rozkládá mimořádně náročná terasovitá francouzská zahrada. Je komponována na osu jižního křídla zámku. V zahradě se nachází bohatá sochařská výzdoba. Jde o alegorie ročních období, antické motivy, zvířecí zápasy, vázy a podobně, převážně od I. Fr. Platzera. Střed zahrady, jižní část francouzské zahrady, tvoří fontána s mohutným sousoším Napájení Héliových koní. Autorem je rovněž Ignác Fr. Platzer. Od něj tu jsou i další sochy,