Náznaky opevněného hradiska jsou kulturní památkou. Oblast osídlena od mladší doby kamenné. V 5.- 4. tisíciletí př. n. l. rozsáhlé sídliště, později opevněné. První průzkum lokality provedl r. 1850 Julius Suchý. V letech 1949-1956 zde probíhal systematický průzkum.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Výšinné opevněné sídliště je kulturní památkou zapsanou v seznamu kulturních památek pod číslem 46267/7-6099. Nachází se u vsi Hradisko, která je nyní místní částí města Kroměříž. Před lokalitou mohutného hradiska, které připomínají dnes již pouze nepatrné terénní náznaky, je nově zbudované posezení s informační tabulí. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů.
Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org , informační tabule v místě, 16.10. 2015

historie

První stopy osídlení zdejší lokality patří kulturám nejstarších zemědělců a pastevců z doby mladší doby kamenné. V 5.-4. tisíciletí př. n. l. zde bylo rozsáhlé sídliště lidu s moravskou malovanou keramikou. V průběhu pozdní doby kamenné se zde usazovaly kočovné skupiny lidu se šnůrovou keramikou. Nejdelší a nejintenzivnější osídlení lokality patří do doby bronzové. Kolem poloviny 2. tisíciletí př. n. l. se zde usadil lid věteřovské skupiny

Luděk Vláčil - zdroj: informační tabule v místě, 16.10. 2015