Kamenný silniční most minimálně z 16. stol. přes říčku Brodečku. Osazen sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Jana Sarkandera z 1. pol. 18. stol.
Most přes Brodečku
© Ivo Rozehnal, 09/2014
Graficke pismenko V obci Dobromilice je významnou technickou památkou silniční most přes říčku Brodečku. Postaven byl minimálně v 16.století. Je z lomového kamene, zábradelní zídky jsou ze smíšeného zdiva. Most má tři oblouky o čtyřmetrovém rozpětí. Vzepětí činí dva metry. Pilíře jsou opatřeny vyzděnými ledolamy. Světlá šířka mostu činí 4 m. Most je omítnut a na straně od kostela osazen dvěma barokními sochami. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na povodní straně. Světec stojí na oblačné základně s okřídlenými hlavami andílků. Životní pokleknutá socha z pískovce je bez pokrývky hlavy v žehnající pozici (v době vzniku ještě jen blahoslavený). Atribut hvězd kolem hlavy je ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - Soupis nemovitých památek okr. PV/2012 a web encyklopedie mostů, 20.9. 2014

most
     Prostějov  (PT)