Barokní kostel na místě vyhořelého kostela z r. 1685. Nynější kostel z r. 1773 je jednolodní stavba s čtvercovým presbytářem a sakristií na jihu v místě původní věže. R. 1798 před západní průčelí nad hlavním portálem přistavěna hranolová věž. Interiér klenut valeně, stěny členěny pilastry.
Kostel sv. Mikuláše v Ostrově (u Lanškrouna)
Pohled na kostel od jihovýchodu

Kostel sv. Mikuláše

Graficke pismenko Obec Ostrov se nachází 6 km západně od Lanškrouna, na pravé straně silnice vedoucí z Lanškrouna do Ústí nad Orlicí. Kostel sv. Mikuláše je z této silnice nepřehlédnutelný.

Kostel sv. Mikuláše
    Obec Ostrov se prvně připomíná roku 1292. Kostel sv. Mikuláše byl vystavěn byl na místě kostela pocházejícího z roku 1685, který roku 1772 vyhořel. Nynější kostel vystavěn roku 1773 a v barokním slohu. Kostelní věž v průčelí kostela přistavěna r. 1798.

popis

Kostel sv. Mikuláše v Ostrově je jednolodní stavba. Presbytář čtvercový, sakristie je vystavěna na jižní straně, v místech, kde původně stávala kostelní věž. Před západním průčelím kostela vztyčena nad hlavním portálem hranolovitá věž. Vnitřek kostelní lodi je zaklenut křížovou klenbou. Stěny jsou členěny pilastry. Hlavní oltář pochází z roku 1886.