Pomník T. G. Masaryka byl vytvořen patrně ve 30. l. 20. stol. V obd. německé okupace byl odstraněn, k jeho slavnostnímu znovuodhalení došlo 19.5.1946. Po únoru r. 1948 byl z pomníku odstraněn reliéf T.G.M. Z iniciativy místních občanů byl pomník obnoven a v říjnu r. 2008 znovu slavnostně odhalen.
Opravený pomník v roce 2008, k 90. výročí založení českého státu

Pomník T. G. Masaryka

Graficke pismenko Podle Pavla Koukala, autora publikace s názvem „Budu se na vás dívat – Osudy pomníků T. G. Masaryka na severu Čech“, bylo na severu Čech prvnímu československému prezidentovi postaveno 60 pomníků. Bohužel, jen malou část z nich se podařilo obyvatelům zachránit přes období totalitních režimů. Podobný osud měl i pomník T. G. Masaryka, který se nachází vedle kostela sv. Václava a hrobky šlechtického rodu Chotků. Datum založení pomníku není zatím přesně známo. Pamětníci je odhadují na konec 30. let 20. stol. Pomník byl odstraněn v době německé okupace a k jeho znovuodhalení došlo 19. května 1946. Při této příležitosti byl pořádán zahradní koncert spojený ...
Mgr. Kateřina Valešová, zdroj www.nup.cz, 30.5. 2013

Obec Valtířov (Waltirsche)
    Název vsi vznikl z osobního jména Valterův, tj. dvůr. Dobu jejího založení snad lze klást do průběhu 13. století. Avšak jsou doklady o mnohem dřívějším osídlení tohoto místa - archeologické nálezy šňůrové keramiky, žárových hrobů a zbytků laténské kultury. Neznámý majitel v obci nechal vystavět kostel sv. Václava, připomínaný poprvé roku 1352. V místě domu čp. 3 stával svobodný dvůr s celnicí na Labi. Na táhlém hřebeni na vrchu Hradiště (270 m

Mgr. Kateřina Valešová, 30.5. 2013