boží muka s křížkem

Maria Ratschitz, Radcizc, Reczic, Ráč
Boží muka stávala původně v Albrechticích před domem č.p. 9. Pocházejí snad z roku 1700 a před faru v Mariánských Radčicích byly přemístěny roku 1979 po zániku obce.
© Prudký Martin, 12/2011
Graficke pismenko Boží muka jsou jednoduchou stavbou, tvořenou sloupem nebo pilířem. Mají symbolizovat sloup, u nějž byl, na rozkaz římského prokurátora Pontia Pilata, bičován Pán Ježíš Kristus. Bývala stavěna na návrších a rozcestích od 14. století, nebo také na místech kde někdo tragicky zemřel. Často je obklopují stromy. Původně byla budována ze dřeva, později z kamene a od poloviny 18. století také z cihel, na vrcholu opatřená křížem. Jejich počet byl poprvé redukován za husitských válek a podruhé během kolektivizace. Boží muka, umístěná od roku 1979 před farou v M. Radčicích, stávala původně před domem č.p. 9 v Albrechticích. Pocházejí snad z roku 1700.