Kamenný kříž s hranolovým podstavcem bohatě zdobeným reliefy s převážně christologickou tematikou (Křest, Kladení do hrobu, Nanebevstoupení, Ecce homo, Kristus na hoře Olivetské a Panna Marie Pomocná) stojí u silnice z Horních Zálezel do Proboštova od roku 1831.
Boží muka od východu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Kříž se nachází na západní straně silnice z Horních Zálezel do Proboštova (obě vsi jsou součástí Malečova). Nejbližší autobusové zastávky, obsluhované i o víkendech se nacházejí v Podhoří (asi 2 km jihozápadně) a v Byňově (asi v km severovýchodně v hlubokém údolí Homolského potoka).

Boží muka nad Horními Zálezly
    Roku 1831 nechal zřejmě jeden ze zdejších sedláků vztyčit kamenný kříž na vysokém hranolovém podstavci, bohatě zdobeném reliefy. Jejich tematikou je převážně Kristův život. Zpracování svědčí o dlouhém přežívání barokních forem v lidovém umění Českého středohoří. Kříž odolal poválečné devastaci kraje, snad odolá i dalšímu postupu zhovadění jeho obyvatel.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 17.12. 2011