Bývalá vodní nádrž pro zadržování vody k plavení dříví pro čeladenské a frýdlantské železárny. Založena na počátku 19. století. Hráz, vystavěná v nejužším místě soutěsky, je protržená a klaus tak skoro bez vody.
pohled na návodní stranu protržené hráze klausu
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Graficke pismenko Neudržovaná a pomalu zanikající historická vodní nádrž na potoce Mohyla, pravostranném přítoku Magurky, jež se vlévá na Podolánkách do říčky Čeladenky. V minulosti nádrž (klaus) sloužila pro zachycení vody, kterou se následně využívalo na jaře při plavení palivového dříví z hor do arcibiskupských železáren na Čeladné a ve Frýdlantě nad Ostravicí. Nad pozůstatky se zvedá kopec Blato (938 m), podle kterého dostala nádrž svůj název. Nejsnadnější přístup ke klausu je od Podolánek (osady obce Čeladné v zadní části úzkého údolí říčky Čeladenky), odkud vede na rozcestí „Podolánky – škola“ po zprvu zpevněné lesní cestě žlutá turistická značka na Bařiny, Martiňák ...

Historie a popis Blato klausu
    Klaus byl založen v úzkém, ale táhlém rozšíření údolí potoka Mohylník. Hráz byla založena v úzkém zahrdlení údolí a tak její délka dosahuje max. 9 m (šířka max. 7 m). Sestavena je na vzdušné straně přitesaných a na spáru kladených pískovců. Současná nádrž je bez vody, se silně zabahněným dnem. Pouze u hráze se nachází zbytky vody. Tento stav je způsoben protržením hráze při pravém břehu. Zachovalo se torzo původního přelivu o šířce kolem 4 m.

Jan P. Štěpánek dle J. Polášek: Plavení dřeva v oblasti Moravskoslezských a Slezských Beskyd, in Archeologie Moravy a Slezska, 2003, 19.9. 2011