Budovy sklářské osady, vzniklé po roce 1835 nad mlýnem Na Kácku, který zakoupil František Kavalír. Dochovány dvě ze tří hutí, dvě sídla majitelů, původní mlýn a řada obytných domů. Následky poválečné devastace má odstranit projekt, podporovaný Evropskou unií.
Huť František: pohled od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2011
Osada Na Kácku se nachází na východním okraji levobřežní části Sázavy, ve směru od centra města za současnou sklárnou.

Sklářská osada Na Kácku v Sázavě
    Osadu Na Kácku založil nad stejnojmenným sázavským mlýnem František Kavalír (Kavalier, 1796–1853), který mlýn a přilehlé pozemky zakoupil roku 1835. Dvě léta nato zahájila výrobu Svatoprokopská huť (později zvaná Stará či Babička). Nad mlýnem a v okolí huti začaly vyrůstat obytné domy pro skláře, zřetelně budované podle jednotného konceptu. Kavalír od počátku svou výrobu orientoval na laboratorní a technické sklo. Zakladatelův syn Josef Kavalír

Ivan Grisa, dle informačních tabulí v osadě, 12.8. 2011