Za Kaleniců po pol.16. st. přestavěn původní hrad v renesanční zámek. V l.1872–1878 provedena po požáru oprava. Adolf Schebek v l. 1891–1892 přestavěl pseudogoticky. Je trojkřídlý dvoupatrový s třípatrovou věží. Za zámkem zbytek věže původního hradu.
Zruč nad Sázavou
pohled z náměstí
Zámek v parku nad městem, na pravém břehu Sázavy. Z gotického hradu ze 14.stol. přestavěn roku 1547 na zámek. Dnes v objektu Městský úřad.
Josef Pošík, 24.8. 2005
turistické

Zámek je vidět severně od nádraží. Od náměstí už půjdete po červené značce, která vás dovede na zámek. Cesta trvá asi 10 minut.

Vojtěch Polanský, 28.11. 2005

Další texty turistické
historie

Zruč nad Sázavou se prvně připomíná r. 1335, kdy náležela Heřmanovi ze Zruče. V r. 1355 ji držel Petr z Orlíka a v r. 1364 Ješek z Kolovrat. Kolovratům náležela Zruč až do r. 1433. Za Kolovratů, ve 14. stol. nebo počátkem 15.stol. byl vystavěn gotický hrad. Od r. 1433 je znám jeho majitel Milota z Chřenovic, spřízněný s Kolovraty. Jeho potomci užívali jméno Zručtí z Chřenovic. Zdeněk Zručský z Chřenovic již r. 1547 prodal hrad Jindřichovi Střelovi z Rokyc a ten r. 1548 Janovi Černickému z Kácova. Prodal ho však již r. 1553 Jiřímu Kalenicovi z Kalenic. Za Kaleniců v druhé pol. 16. stol. byl přestavěn původní hrad v renesanční zámek.Tomuto rodu náleželo zručské panství až do r. 1623, kdy bylo Albrechtovi Kalenicovi z Kalenic pro účast na stavovském povstání zkonfiskováno. Zkonfiskované panství koupil Arnold Perglar z Losentic. V roce 1642 je dcera Arnolda Perglara z Losentic, Bohumila Alžběta,…  číst dále

Půdorys místa

Půdorys, Půdorys přízemí hradu. 1. Zdivo z prvé poloviny 14. stol., 2. Pozdněgotické zdivo, 3. Zdivo z počátku 16. stol. (podle P. Macka)
Macek P. in Durdík T., Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2. vyd., 2002, str. 631, obr. 1355
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Zruč nad Sázavou