Děkanství bylo postaveno v letech 1728–35 podle návrhu Giacoma Antonia Cannevala ve vrcholně barokním slohu v prostoru bývalého kláštera a městského hradu. Po požáru v roce 1784 bylo děkanství přestavěno v jednodušším, pozdně barokním slohu. V této podobě se budova dochovala prakticky dodnes.
vstupní průčelí z Urbanova náměstí
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Děkanství bylo postaveno v prostoru bývalého městského hradu, který zničil požár areálu kláštera a městského hradu v roce 1728. Bylo postaveno v letech 1728–35 podle návrhu Giacoma Antonia Cannevala ve vrcholně barokním slohu. Některé prameny přisuzují autorství budovy Janu Hofmanovi, pamětní kniha děkanství se o něm však nezmiňuje. Tuto stavbu téměř zničil požár města 12. září 1784. V letech 1785–87 byla budova opravována už v jednodušším, pozdně barokním slohu. V této podobě se budova dochovala prakticky dodnes.

popis

Patrová, šestiosá budova se středovým rizalitem. Vstupní dveře mají kamenný portál s masivním ostěním. Fasádu zdobí lisény, vodorovné profilované římsy a skromné štukatury pod okny. Střecha je valbová s volskými oky. Uvnitř jsou cenné interiéry s křížovými klenbami a štukovou výzdobou stropů.

Rokycany  (RO)
    Rokycany