Zřícenina raně gotického hradu bergfritového typu z konce 13. st. Zakladatelem byl zřejmě Léva z Jankova. Hrad zpustl v 1. pol. 16. st. Zachována zůstala válcová věž, předhradí, příkopy, valy a zbytky hradeb.
Celkový pohled na areál hradu od západu
Vydejte se vláčkem do zastávky Chřenovice - podhradí a několik málo kroků odtud se nalézají nevelké zříceniny hradu. Vlastně jedinou dominantou je věž a několik malých zdí.
28.5. 2002
popis

Z hradu, jehož půdorys představoval nepravidelný trojúhelník, se kromě zbytků zdiva několika budov dochovala takřka 20 m vysoká válcová věž se zdmi silnými až 2,5 metru. Původně se do ní vstupovalo po pavlači z hradebního ochozu, dnes je vstup do věže umožněn skrz uměle prolomený otvor u paty věže. Areál hradu je nyní zalesněn, ale kolem hradiště se táhne dodnes zřetelný hradní příkop.

14.12. 2008

Další texty popis
historie

Zbytky původně strážního hradu Chřenovice (dříve též Křenovice) se tyčí na skalním ostrohu při soutoku říčky Jestřebnice se Sázavou. Přesné záznamy o založení hradu chybí, ale pravděpodobně byl vystavěn před r. 1289, a to Lévou z Janovic, který se v Chřenovicích připomíná v letech 1289–1318. Na hradě poté sídlil rytířský rod z Chřenovic, jehož nejznámějším představitelem byl Milota z Chřenovic zvolený v r. 1421 na čáslavském husitském sněmu do zemské vlády. Z dalších majitelů je znám kutnohorský měšťan Kunrát Náz, jenž hrad koupil roku 1474. Posledními majiteli Chřenovic se stali pánové z Říčan, kteří hrad připojili k ledečskému panství. Od r. 1545 se hrad prvně uvádí jako pustý a od té doby postupně chátral až do dnešní podoby.

Stanislav Drda, 21.4. 2006

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

17.2.2013 16:23 tom79
Chřenovice jsou vedle cimburka u trnávky a bečova nad teplou jediným hradem kde byl nalezen hradní poklad tak jak je vylíčen v legendách.Tj,ne pár mincí získaných při archeologickém průzkumu nebo opravách, nýbrž velký depot mincí .V případě chřenovic ve formě nálezu roku 1904 několika desítek stříbrných grošů datovaných do doby vlády Václava IV, v hliněném džbánku.
12.8.2007 20:47 Marie
Je opravdu škoda, že je hrad zarostlý stromy a není vidět od řeky.Já ho tedy dlouho hledala,než jsem ho našla.Stačilo by jen skátit pár stromů...
12.3.2007 22:24 Johnny Cash
Mne ke Chřenovické zřícenině zavedla náhoda, když jsem hledal druhý konec červené značky 0001, která má nulové staničení v Kalinově Vsi (okres Rokycany) a druhý konec právě u zříceniny Chřenovice, kde směrovka zpět udávala staničení 198 km, zatímco směr k Ledči nad Sázavou už je značkou 0454. Jestli je to 198 nebo méně, či více (průběh značek se mění) je vcelku jedno, v kažém případě je to kandidát na nejdelší červenou trasu v republice. U obou konců je hezky, jen na Kalinovu Ves dráha nevede, protože jí nikdo nepostavil, i když v plánech byla v mnoha verzích.
1.3.2007 00:40
Některé zříceniny jsou tak prorostlé stromovím, že nejsou na větší vzálenost vidět. Chřenovice jsou jedním z mnoha takových. Je škoda, že například z protějšího břehu, nebo od řeky není hrad vidět. Přitom by stačílo vykácet pár stromů a vodákům , rybářům nebo jiným turistům by se naskytl krásný pohled na hrad nad řekou. Deset až patnáct stromů a uvidíte tu nádheru.
15.12.2006 14:55 Kriss
Ahojky, na týhle krásný zřícenince jsem už kdysi taky byla, je to opravdu nádhera... Jediný, co mě ale opravdu pobavilo bylo, že v půli kopce byla značka označující zříceninu a opodál stála pěkná a bytelná kadibouda... Takže pokud to tak ještě je, tak se nenechte zmýlit a vyškrábejte se o něco výš!=) TENHLE pohled už bude stát zato!!!
Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Chřenovice