Barokní poutní komplex na Křížové hoře vysoko nad pravým břehem Vltavy v Českém Krumlově. Postaven 1709–26, kaple křížové cesty v polovině 18. stol. Poutě zrušeny za Josefa II., velká obnova počátkem 30. a znovu 90. let 20. stol.
Kaple Panny Marie Bolestné na Křížovém vrchu
Nad vchodem erb města a horníků, neboť se zde dříve těžilo stříbro
2002 ©Jiří Cukr
Téměř 2 kilometry jižně od proslulého centra Českého Krumlova naleznete na 619 metrů vysoké dominantní Křížové hoře, která jakoby tvořila protipól krumlovského zámku, malebnou a zajímavou kapli. Z města je dostupná po modré turistické značce a je také napojena na trasu tvořící okruh kolem Krumlova. Od osmiboké kaple obestavěné ambity, která však zůstává běžně uzavřená, se naskýtá překrásný výhled na níže položený Český Krumlov s meandry řeky Vltavy a pozadí dotváří mohutný masív Blanského lesa s horou Kleť. Při pojmenování kopce se můžete setkat také s formou Křížový vrch.

6. května 1998 u příležitosti 53. let od osvobození Českého Krumlova americkou armádou, byla na hoře zasazena lípa Svobody.
Jiří Cukr, 11.8. 2003

historie

Dřevěná kaple tu existovala již na konci 17. století, ale až doba baroka stvořila současnou, která je dílem dvorního eggenberského architekta Jana Dominika Spazziho. Vznikla mezi léty 1709 – 1710 a za patronku jí byla určena Panna Maria Bolestná. Slavnostní vysvěcení proběhlo v září roku 1710 na svátek sv. Kříže. Až z pozdější doby pochází okolní ambity ( 1726 ), šest velkých kaplí křížové cesty, které

pověsti

Na místě kaple stával původně dřevěný kříž, který měl město ochraňovat před nepříjemnými vlivy počasí. Když byl na počátku 18. století rekonstruován, došlo k porážce jednoho z vedle stojících stromů. Jeho kmen se rozpadl na tři kusy, které utvořily kříž, což zbudilo velký rozruch. Všichni to považovali za zázrak a poselství, takže místo doopravení kříže dali na jeho „place“ postavit novou

Jihočeský kraj,  Český Krumlov  (CK), Český Krumlov