Zaniklá tvrz byla patrně postavena ve 14. stol. (r. 1360 se zmiňuje Předvoj z Korna). R. 1418 tvrz koupil Jan z Doupova, r. 1437 Petr z Terešova, r. 1470 Bořivoj z Lochovic. R. 1540 je tvrz při prodeji Jindřichu Karlovi ze Svárova zmiň. jako pustá. Její pozůstatky zanikly při výstavbě domů r. 1980.
Korno
Pohled do údolí Berounky
Graficke pismenko Ves Korno se poprvé zmiňuje roku 1360 v souvislosti s Předvojem z Korna. Jeho potomci vlastnili ves s tvrzí až do začátku 15. století, r. 1413 se připomíná Petr Chlumel z Korna a r. 1417 Zikmund z Kněžic a Korna. Roku 1418 získal zdejší majetek Jan z Doupova. Roku 1437 koupil Korno i s tvrzí a ves Koněprusy od Viléma z Doupova Petr z Terešova. Roku 1470 patřilo Korno Bořivojovi z Lochovic. Bořivoj sídlil na hradě Okoř a tvrz tedy jako sídelní nevyužíval, stejně tak další majitelé tvrze, páni z Klinštejna. Roku 1540 se tvrz při prodeji Jindřichu Karlovi ze Svárova na Popovicích již zmiňuje jako pustá. ...
Michal Nádvorník, E. Horáková podle Encyklopedie českých tvrzí I., kol. autorů, nakl. Argo 2005, 20.9. 2012

popis

Zaniklá tvrz stávala v horní části obce, na jejím severovýchodním okraji v místě zvaném "Na Karpáně". Podle dostupných informací bylo tvrziště obehnané valem a příkopem na půdorysu vejčitého tvaru, dlouhém cca 35 m. Nalezeny zbytky základů budovy obdélníkového půdorysu.

zaniklý
     Beroun  (BE)