Moje místa 0
Původně děkanský gotický trojlodní kostel ze 14. století je hlavní sakrální rokycanskou stavbou. Po požáru byl v letech 1785–88 přestavěn podle návrhu J. N. Palliardiho. O 40 let později byla přistavena věž Fr. Hogrem a následně zvýšena ještě o jedno poschodí.
kostel Panny Marie Sněžné
Graficke pismenko Původně děkanský kostel, prvně zmiňovaný roku 1110, je hlavní sakrální trojlodní stavbou v Rokycanech. 12. 9. 1784 kostel vyhořel a následně byl roku 1788 přestaven architektem Palliardim. Věž byla nahrazena pouze dřevěnou zvonicí. Věž samotná byla přistavěna až roku 1823 pražským stavitelem Hogerem a roku 1856 zvýšena o jedno patro – čtvrté. Dnes je vysoká 66 m. Oltář se skládá ze tří druhů mramoru, je v rokokovém slohu z doby kolem roku 1750. Autorem je Z. Lauermann. Plastiky andělů a dekorativní motivy jsou od F. I. Platzera. Po roce 1780 byl vytvořen obraz Panny Marie Sněžné J. Kramolínem. 12. 9. 1789 byl kostel vysvěcen. Barokní lavice, klekátko ...
L.H. (podle rokycany.cz), 9.6. 2011

historie

Děkanský kostel Panny Marie Sněžné je nejvýznamnější rokycanskou církevní stavbou. Kostel je prvně zmiňován ve zprávách o městě z roku 1110, kdy zde byl biskupský dvorec. R. 1363 zřídil Arcibiskup Arnošt z Pardubic při kostele klášter augustiniánů (jenž byl r. 1421 vypálen husity). V 15. stol. se stal kostel děkanským. Po velkém požáru r. 1784, kdy vyhořelo prakticky celé město, byl v letech 1785–1788 barokně přestavěn dle návrhu architekta