Zaniklá tvrz. Dle archeologického průzkumu bylo místo osídleno ve 13. a 14. stol. a byly objeveny i pozůstatky kostelíka vedle tvrze. Ves Koválov se zmiňuje r. 1307 jako součást panství dolnokounického kláštera. Tvrz zanikla asi už ve 14. stol. společně se vsí, která se r. 1493 uvádí jako pustá.
Pohled od severu
Pohled na motte od severu.
povrch tvrziště je dnes pokryt velmi nepřehledným náletovým porostem, proto rozhodně doporučuji návštěvu mimo vegetační období

historie

Po tvrzi a vsi Koválově zůstal pouze název trati Koválov jihozápadně od Žabčic, kde okolní terén převyšuje o 6 - 7 m vyvýšenina tvaru komolého kužele, zvaná Kulatý kopec; jeho horní kruhová plošina má průměr 15 - 17 m. Kolem kopce vede příkop, na jehož vnější straně je val; na jihovýchodní straně je příkop zdvojen a mezi oběma příkopy vznikl zvláštní, v půdorysu srpkovitý útvar. Nálezy z archeologických průzkumů z r. 1848 a 1931 se bohužel

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004