Kostel Bolestné Panny Marie v Kobeřicích byl vystavěn roku 1785. Barokní stavba s obdélnou lodí, půlkruhovým závěrem a čtyřbokou sakristií, nad jižním průčelím zvonová vížka. Před kostelem stojí socha sv. Floriána.
Kostel Bolestné Panny Marie
Pohled od jihovýchodu
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Spojené obce Hradčany-Kobeřice, leží 12 km jižně od Prostějova a 14 km západně od Kojetína. Kostel Bolestné Panny Marie se nachází v části Kobeřice na mírném návrší asi 100 m západně od křižovatky silnic v centru obce.

popis

Ves Kobeřice se poprvé připomíná roku 1399, kdy byla v majetku olomoucké kapituly. Kostel Bolestné Panny Marie byla vystavěn v roce 1785. Jedná se o jednolodní stavbu. K půlkruhově polygonálnímu kněžišti přiléhá čtyřboká sakristie. Nad jižním průčelím je vyzdvižena malá zvonice. Podvěžím je veden hlavní vstup do kaple. Zařízení kostela pochází z dob jeho výstavby, tedy z konce 18. století. U schodiště vedoucí ke kostelu je umístěna socha sv.

Prostějov  (PT)
    Hradčany-Kobeřice