Tvrz postavená ve 2. polovině 14. století, nazývaná zřejmě po své nedoložené majitelce. Doloženi držitelé z řad plzeňských měšťanů, zmínky o ní mizí ke konci 15. století. První zpráva o tvrzi, už jako o Kunčině Hrádku, je z r. 1385, kdy byla v držení Vacheka z Hrádku.
© Prudký Martin, 03/2008
Graficke pismenko Poloha hrádku není dodnes zcela jasná, ale autor publikace, z níž jsem čerpal informace, přináší vcelku přesvědčivé důkazy. Hrádek se nacházel na nejvyšším místě údolí a mezi válkami zde bylo při otevírání lomu nalezeno mnoho středověkých střepů a šipek do kuše. Příkop byl asi zasypán, neboť ležel na okraji pole a nyní je parkem přilehlé nemocnice. První písemná zpráva o zdejším sídle pochází z roku 1385, kdy je zmíněn na listině zaznamenávající prodej dvou luk mezi dvěma plzeňskými měšťany. V originále "sita prope castellum dictum Kunczin Hradek", v českém překladu ležící blízko hrádku řečeného Kunčin Hrádek. Prvním známým majitelem byl ...
Prudký Martin podle P. Rožmberský: Kunčin hrádek a kostel Všech svatých v Plzni, 30.10. 2009

historie

V severní části Plzně za kostelem Všech svatých, původně farním kostelem osady Malice, která tu stávala před založením města Nové Plzně, je dosud poměrně zachovalé, nepříliš velké tvrziště. Směrem k jihovýchodu se ostře svažuje, na severozápadě je od okolí odděleno zřetelným příkopem. I když se okolí hodně mění, tvrziště je pro svůj historický význam zachováno. Je to zbytek původně zemanské tvrze, která po neznámé majitelce Kunce dostala název

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 9.11. 2009

Časová osa

1385
    První zpráva o tvrzi, už jako o Kunčině Hrádku kdy ji držel jakýsi Vachek z Hrádku. Od té doby byl Hrádek v držení plzeňských měšťanů, kteří se psávali z Hrádku.
    1455
    Pro tvrz se užívalo jméno Kunčin Hrádek, Hrádek za Všemi svatými či jen Hrádek. Majitelé na ní bydleli; naposledy se uvádí Václav Běl, který prodal Hrádek se zahradou a vinicí Jakubovi Zvěstovi.
    1461
    Ještě se mluví o vinici s tvrzí, ale pak Hrádek jako tvrz mizí a uvádějí se již jen pozemky v Hrádku.
    1495
    Poslední zprávy o tvrzi. Od té doby zprávy o Kunčině Hrádku mlčí a chalupy s tvrzištěm se staly součástí Severního, původně Malického předměstí Plzně.