Tvrz pravděpodobně postavena po roce 1315 a zanikla po roce 1444, kdy byly Choťovice připojeny k Hradišťku. V roce 1910 byl areál tvrziště prokopán a byly nalezeny zlomky středověké keramiky. Dnes pahorek v nepřístupné zahradě domu čp. 15.
tvrziště, dnes v zahradě soukromého domu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko První zmínka o obci, tehdy uváděné jako Chotietowitz, pochází z roku 1345. V roce 1357 je obec připomíná v souvislosti s dosazováním faráře do místního kostela. V roce 1392 je připomínán Mikuláš z Chotějovic, v roce 1446 Hynek z Chotějovic. Tvrz sama nebyla nikdy v písemných pramenech explicitně uváděna. Pravděpodobně byla postavena po roce 1315 a zanikla po roce 1444, kdy byly Choťovice připojeny k Hradišťku. V roce 1910 byl areál tvrziště prokopán a byly na něm nalezeny zlomky středověké keramiky a kachle; tvrziště bylo přitom značně poškozeno. Dnes se z tvrze zachoval památkově chráněný pahorek o výšce cca 3 metry, obklopený dosud patrným valem v nepřístupné zahradě domu čp. 15.
Milan Caha (zdroj: Šimek T. a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; Východní Čechy. Praha, nakladatelství Svoboda, 1989), 10.10. 2009