Střížovický vrch patří do fytogeografického okresu Lounsko-labské středohoří. Je charakterizován svažitým reliéfem v pahorkatinném vegetačním stupni, relativně teplým klimatem a dlouhodobým zemědělským využíváním.
Střížovický rybník
Graficke pismenko Flora: Podle složení rostlin bylo toto území dlouhodobě využíváno hospodářsky, což se projevuje i ve značném počtu doposud zjištěných rostlin. Na úpatí Střížovického vrchu byl vysázen ovocný sad. Tyto dřeviny se zde vyskytují dodnes. Jedná se především o ořešák královský, hrušeň obecnou a jabloň domácí. Výše k vrcholu byl pak vysázen les. Jedná se o doubravu-dubohabřinu s příměsí javorů a jasanů. Stromy v této lokalitě jsou různého stáří. Fauna: Plazi zde zastupuje převážně ještěrka obecná, ptactvo bažant obecný, drozd zpěvný, káně lesní, poštolka obecná a další. Ze savců stojí za zmínku norník rudý či srnec obecný. Cesty jsou zde nově ...
Informační deska na Střížovickém vrchu, Miroslav Wetter , 24.9. 2009

historie

Vrch je pojmenován podle nedaleké obce Střížovice, kde v roce 1695 hrabě Jan František Krakovský z Chlumce, do jehož panství Střížovice patřily, postavil barokní studnu. Ta byla roku 1977 přemístěna do muzea lidové architektury Zubrnice. Na kamenném pažení této studny jsou umístěny památeční medailony s nápisem: AMOR DEI ET PROIMI CAUSA FRONTIS 1695 (Láska k bohu a bližnímu postavila tuto studnu)
    Historie Ústecka, 24.9. 2009

popis

Střížovický vrch je tvořený tefrity a pyroklastickými horninami vyvrženými při sopečné explozi. Tato činnost začala po ústupu křídového moře, uprostřed třetihor v eoceánu. První sopečné výbuchy začaly ještě uprostřed plynoucích a stojatých vod. Volné výhozy se sopečným popelem padaly do vody, klesaly ke dnu a s bahnem vytvořily pravidelně vrstvené směsy zvané tufity, které naleznete na svazích Střížovického vrchu. Střížovický vrch patří do

Geografie Ústecka, 24.9. 2009