Stavení, nyní nazývané Brtounova chalupa, pochází z roku 1723. Nejznámějším majitelem byl Jan Brtoun. V současnosti domek slouží jako minimuzeum s expozicí lidového umění a ševcovského řemesla.
Pohled na průčelí Brtounovy chalupy
Graficke pismenko Město Bystré leží 11 km jihovýchodně od Poličky a 16 km jihozápadně od Svitav.
Brtounova chalupa se nachází asi 250 m od centra města (radnice) severozápadním směrem ve Vedřelově ulici č. 137 v údolí Křetínského potoka.

historie

Stavení č. 137 patří mezi nejstarší dochovaná obydlí v Bystrém. Chalupa byla postavena v roce 1723. V chalupě se vystřídalo několik majitelů a nejznámějším z nich byl v letech 1848–1868 Jan Brtoun, vlastenec a propagátor myšlenek Karla Havlíčka Borovského. Je rovněž jednou z postav románu Terezy Novákové „Na Librově gruntě“. Chalupa dnes slouží jako malé muzeum s expozicí lidového umění a ševcovského řemesla. Ševcovské řemeslo bylo v 19. stol.