Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Hluboký, Zelený Důl

tvrz Hluboký

Zelený Důl
Zaniklá tvrz u Hlubokého je lokalita v bývalém okrese Rakovník, jižně od obce Lhota, nedaleko Žďáru. Zbytky zemních konstrukcí lze poměrně snadno nalézt nedaleko rybníka.
Tvrziště je vpravo za rybníkem
© Prudký Martin, 03/2013
Graficke pismenko Silnice z Čisté u Rakovníka přes Novou Ves na Jesenici vede kolem farmy státního statku Zelený Důl, u níž jsou dva rybníčky. Poblíž jednoho z nich je v lese elipsovité tvrziště o rozměrech 53 x 45 m s kruhovým valem a příkopem. Uprostřed je vyvýšenina asi 6 m vysoká o rozměru 17 x 13 m, zbytek po někdejší tvrzi, která tu stávala nedaleko zaniklé vsi Hlubokého. O vsi Hlubokém se dovídáme poprvé r. 1275, kdy si Bohuslav z Buškovic a Sulislav z Trnovan vyměnili některé vsi a mezi nimi i Hluboký. V r. 1413 držel ves Prkart ze Šanova, který r. 1430 prodal pozemky v Hlubokém, Lhotce, Klečetném s lesy, ...
Rudolf Anděl a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl III. - Severní Čechy, Svoboda, Praha 1984, 22.5. 2009

historie

Tvrz u Zeleného Dolu je příkladem fortifikace zvané motte. To je zemní objekt vzniklý navršením zeminy po vykopání kruhového příkopu obvykle do výšky 5 až 10 m. Další materiál použili středověcí stavitelé k zbudování násypu vně příkopu. Na kuželovitém "kopečku" (což je doslovný překlad francouzského la motte) postavili vlastní tvrz. Jak je patrné, jednalo se o jednoduchou a praktickou obrannou stavbu využívanou hlavně na území s

Prudký Martin, 29.5. 2009