Hrobka rodiny Brandisových (někdy psaných Brandejsových), posledních předválečných majitelů zámku Řitka, ukryta v lese nad obcí. Jsou zde pohřbeni 4 členové hraběcí rodiny, další jsou pochováni na starém hřbitově u kostela v Lišnici.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Hrobka leží mimo turistické cesty a je poměrně těžké ji nalézt. Původně byla na pasece, dnes je však ze směru od cest kryta mladým hustým lesem. Najdete ji tak, že půjdete po polní cestě lemované jabloněmi, která vychází ze zatáčky silnice z Řitky směrem na Černolice za řiteckým zámkem. Po cestě dojdete k lesu, hned na jeho okraji minete první křižovatku s lesní cestou, po cca 100 m bude doleva odbočovat nevýrazná lesní cesta a po dalších cca 100 m bude vaše cesta prudce zatáčet doprava a zároveň se bude rozdvojovat (povede z ní menší cesta směrem doleva). Hrobka leží v prostoru vymezeném touto vidlicí cest, vede k ní nevýrazná pěšina, odbočující asi po 20 m z větší cesty. Ač velmi prosté, přesto má toto pietní místo silnou a zvláštní atmosféru.
Milan Caha, 19.4. 2009

historie

Hrobka rodiny Brandisových (či Brandejsových), posledních předválečných majitelů zámku Řitka, je umístěna poměrně daleko v lese, mimo hřbitov. První zde byla pochována hraběnka Barbora Brandisová, rozená Kinská. Dále je zde pohřben hrabě Leopold Brandis, její syn, Johanna Brandisová, rozená hraběnka Schäfferová, Leopoldova žena a jejich syn Leopold, který zemřel v deseti letech na spálu. Další členové rodiny jsou pohřbeni na starém hřbitově u

19.4. 2009
    Rozloučení s velikánem
    V roce 2007 uhodil do památného stromu tyčícího se nad hrobkou blesk. Píše se 13. leden roku 2012 a je to měsíc, co musel být strom odborně poražen, aby uschlé větve neponičily kříž nebo samotnou hrobku. Spočítali jsme za Vás léta. Stromu bylo minimálně 185 let. Jak vzpomínala vnučka hraběte Leopolda: "Rád na toto místo chodil odpočívat a sedával pod tímto stromem".
    Gabriela Křístková, 14.1. 2012