Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 58

Bartošova pec

Ondříkovice
Od 70. let 20. století je jeskyně Bartošova pec vyhlášena tzv. přírodním výtvorem. Od roku 1996 je celý pseudokrasový systém tzv. Ondříkovického propadání chráněn jako přírodní památka. Zcela unikátní pseudokrasový systém v České republice.
celkový pohled od turistické cesty Turnov-Frýdštejn
Graficke pismenko Tuto přírodní památku nalezneme při modré turistické značce z Turnova do Frýdštejna, asi 5 km severně od Turnova. Nedaleko od tohoto místa (asi 500 metrů) najdeme Ondříkovický ponor (propadání), kde v závrtu mizí potok tekoucí od Voděrad. Nedaleko odtud (asi 250 m) se nachází další přírodní zajímavost Ponor u Roudného, který je zřetelný hlavně po velkých deštích. Ponor u Roudného je situován v 1 km dlouhém údolí, které ústí do údolí potoka Vazovce. Všechny tyto tři přírodní zajímavosti jsou vzájemně propojeny v unikátní a asi nejvýznamnější pseudokrasový systém v České republice nazvaný Ondříkovický pseudokrasový systém nebo také Ondříkovické ...
Ondřej Štěpánek, 6.2. 2009

popis

Celý komplex Ondříkovického propadání tvoří několik hlavních částí. 1) Ondříkovické propadání, 2) Bartošova pec a 3) Ponor u Roudného. Největší z celého komplexu je Bartošova pec, což je 25 metrů dlouhá vodní jeskyně, která byla vytvořena mohutným pramenem. K jeskyni vede kolem nadherně čistého jezírka podvalový dřevěný chodník. Původně stávala nedaleko tohoto vývěru sklářská huť (pec), později mlýn, následovala brusírna skla a v současnosti

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 424