Zaniklý komplex jezuitských kolejí vystavěn v l. 1593–1630 dle projektu A. Gabri a O. Erny. Ve 2. pol. 17. stol. rozšiřován. Z torza staršího kostela vystavěn manýristický klášterní kostel. V r. 1904 komplex zbořen při asanaci. Zachován jen kostel.
průčelí jezuitského kostela z Jezuitské ulice
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Zaniklý velmi rozsáhlý komplex brněnských jezuitských kolejí stával v prostoru vymezeném dnešními ulicemi Jezuitskou, Rooseveltovou, Dvořákovou a Kozí v centru města Brna. Z celého areálu zůstal zachován jen manýristický kostel Nanebevzetí Panny Marie na nároží Beethovenovy a Jezuitské ulice. Kostel je přístupný v době mší.

historie

Kolem roku 1593 zahájili v Brně jezuité rozsáhlou stavební činnost. Na troskách kláštera augistiniánek započali za účasti stavitelů A. Gabriho a O. Erny stavbu velké koleje, jíž padly za oběť i domy chudších měšťanů. V roce 1599 městská rada jezuitům postoupila i uličku za klášterem. Klášterní kostel byl vystavěn v letech 1598 až 1602 na místě starého kostela, který hrozil zřícením. Kostel byl zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. V kostele byla v

popis

Rozsáhlý komplex zaniklé jezuitské koleje, někdy také označovaný jako jezuitská kasárna, se rozkládal v prostoru mezi dnešní ulicí Jezuitskou, Rooseveltovou, Dvořákovou a Kozí. Celkem tedy zabíral plochu bezmála 200 x 100 m. Strohá kolej měla celkem 6 vnitřních dvorů. Součástí severního průčelí byl manýristický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl jediný při asanaci zachován.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.