Původní gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie se prvně připomíná r.1354, tehdy již jako farní. Roku 1817 byl na základech původního kostela postaven kostel nový ve stylu doznívajícího pozdního baroka.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kostelní Lhotě
© Pavel Vítek 10/2007
Graficke pismenko Kostelní Lhota se nachází na silnici č.611 Praha – Hradec Králové, 7 km západně od Poděbrad a 2 km východně od Sadské.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie tvoří spolu s farou a školou historický střed Kostelní Lhoty.

historie

Kostelní Lhota se podle církevních záznamů připomíná k roku 1354 a již v této době byl v obci postaven gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a ustanoven kostelem farním. Po mnoho dalších století není o kostele v žádných pramenech zmínka. Až roku 1817 byl na základech původního kostela postaven kostel nový ve stylu doznívajícího pozdního baroka. Roku 1876 proběhla jeho první oprava.

popis

Jedná se o jednoduchou obdélníkovou stavbu s pravoúhlým presbytářem. Nad západním průčelím kostela je vztyčena hranolovitá věž. Vnitřek kostela je zaklenut plackou s nástropními malbami znázorňujícími mariánské legendy. Vybavení kostela je pseudobarokní z doby okolo roku 1900. Starší je jen socha sv. Josefa pocházející z první poloviny 18. století a cínová křtitelnice, u které se předpokládá původ ze 17. století. Kostel byl původně obklopen

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-L), Academia Praha 1980, 9.4. 2008

Nymburk  (NB)