Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Červenice
Hrady.cz
Terénní pozůstatky menšího hradu z 13. století – mohlo jít o kolonizační opěrný bod, či drobnější objekt z počátku éry stavby šlechtických sídel. Dodnes se zachovaly příkopy a valy.
Červenice
Okružní příkop.

Notice: Undefined variable: Out in /var/www/hrady/https/funkce_get_vyvoj.php on line 105
Graficke pismenko Nejlepší přístup z Vrtěšic - ve východním konci vsi přejít potok a přejít napříč pole, až se narazí na lesní cestu. Po ní jít doprava asi 100 m a pak vzhůru do kopce na hradní ostrožnu.
Jan Laurýn, 1.11. 2007

historie

Žádné zprávy z historických pramenů o hrádku nejsou, podle archeologického průzkumu vznikl zřejmě ve 13. století. V nedalekém Vilémově stával klášter, který zanikl v roce 1278 – existence a zánik tohoto opevněného objektu mohl souviset s tímto klášterem.
    Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů - Dodatky 3, Libri, Praha 2008), 8.11. 2008

popis

Za čelním valem a příkopem bylo předhradí. Jádro po obvodu obíhá příkop, před nímž byl vyhozen val, v čele je toto opevnění zdvojeno. Vnitřní plocha jádra je beze stop zástavby. Západní část areálu poškodil lom. V čele hradního jádra, soudě podle výrazné kupy o průměru 4 metry, zřejmě stávala malá věž. V zadní části jsou patrné zbytky zahloubeného objektu.
    Jan Laurýn (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů - Dodatky 3, Libri, Praha 2008), 1.11. 2007

Časová osa

13. století