Hrady.cz
Původní kašna z roku 1792 se nazývala Dračí studna. Roku 1892 nahrazena novou kašnou se sochou Krakonoše, umístěnou na umělém skalisku v žulové nádrži. R. 2001 stářím poškozená socha nahrazena kopií sochy původní.
Krakonošova kašna
Krakonošova kašna na Trutnovském náměstí
© Pavel Vítek 10/2007
Graficke pismenko Město Trutnov leží v malebném údolí řeky Úpy. Je nazýváno branou do východní části Krkonoš. V Trutnově se kříží trati 032 Jaroměř – Trutnov; 047 Trutnov – Teplice nad Metují; 045 Trutnov – Svoboda nad Úpou; 040 Trutnov – Stará Paka – Chlumec nad Cidlinou; 043 Trutnov – Žacléř. Kříží se zde silnice I/16, I/14 a I/37.
Krakonošova kašna se nachází téměř ve středu Krakonošova náměstí, které leží v centru historické části Trutnova. Z pozoruhodností v okolí můžeme jmenovat barokní sousoší Nejsvětější Trojice, pseudogotickou starou radnici a nedaleko náměstí se nacházející kostel Narození Panny Marie.

historie

Na trutnovském náměstí stála kašna již od roku 1792. Tato původní kašna byla osazena pískovcovou sochou draka a podle něj se kašna nazývala Dračí studna. Roku 1892 však byla nahrazena kašnou novou, na které se vyjímá socha Krakonoše a kamenný drak byl přemístěn do městského parku. Novou Krakonošovu kašnu dalo postavit město Trutnov podle návrhu Josefa Kirschnera. Původní socha Krakonoše z galvanicky pobronzovaného zinku, zhotovená v berlínské

popis

Kašnu tvoří žulová nádrž, uprostřed níž je umístěn skalní útvar a na něm 2,25 m vysoká kovová socha Krakonoše. Ten drží v pravé ruce vyvrácený kmen s kořeny. Žulová nádrž je o rozměrech 7 x 5 metrů a pojme 20 krychlových metrů vody. Sousoší původně doplňovaly ještě skulptury čtyř menších trpaslíků. Podstavce po nich jsou ještě patrné po stranách skalního jádra.