Hrady.cz
Původní kostel z 13.st.r.1745 vyhořel a nedal se již obnovit. Současný kostel z let 1755–1782 je pozdně barokní stavba s rokokovými a klasicistními prvky. Opravy a rekonstrukce proběhly v l. 1799, 1861, 1931–32 a naposledy od r.1986 do r.1994.
Kostel Narození Panny Marie v Trutnově
Pohled od jihu z Kostelní ulice
© Pavel Vítek 9/2007
Graficke pismenko Město Trutnov leží v malebném údolí řeky Úpy. Je nazýváno branou do východní části Krkonoš. V Trutnově se kříží trati 032 Jaroměř – Trutnov; 047 Trutnov – Teplice nad Metují; 045 Trutnov – Svoboda nad Úpou; 040 Trutnov – Stará Paka – Chlumec nad Cidlinou; 043 Trutnov – Žacléř. Kříží se zde silnice I/16, I/14 a I/37.
Kostel Narození Panny Marie se nachází v centru starého města, asi 100 m od severovýchodního rohu Krakonošova náměstí.

historie

Původní trhová osada je prvně doložena roku 1260. Na městečko povýšena roku 1340 a až do 16. století bylo věnným městem českých královen. Původní kostel je připomínán už v roce 1260. Roku 1745 gotický kostel vyhořel a nedal se již obnovit. Současný kostel Narození Panny Marie stavitele Leopolda Niedereckra z let 1755 – 1782 je pozdně barokní stavba s rokokovými a klasicistními prvky. První oprava kostela proběhla roku 1799, kdy město i kostel

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 8.10. 2007

popis

Kostel Narození Panny Marie je jednolodní chrám zakončený půlkruhovým presbytářem. Kostel je dlouhý 39 m, široký 25 m a chrámová klenba je vysoká 25 m. Cibulovitě zakončená chrámová věž je vysoká 64 m. U paty věže je hlavní vchod do kostela. Fasády kostela jsou členěny vysokými lizénami. Kostelní okna jsou ve spodní části oválná, nad nimi kasulová. Vybavení interiéru je rokokové s prvky klasicismu. Hlaví oltář pocházející z roku 1784 je dílem