Renesanční hospodářský dvůr s obytnou částí – tvrzí, později nazývanou zámek, byl založen ve 2. pol. 16. stol. za Gyntera z Bynu (Güntera z Bünau). Renesanční dvoukřídlý zámek s věží tvoří severozápadní část poplužního dvora. Od léta 2016 po obnově zpřístupněn veřejnosti.
Pohled na zámek s věží
Graficke pismenko Obec Libouchec leží při silnici I/13 vedoucí z Teplic do Děčína, v údolí Jílovského potoka, nedaleko od CHKO Labské pískovce. Většina map zaznamenává v obci zámek, který byl r. 1989 vyhlášen kulturní památkou. Paradoxně od r. 1989 až do r. 2003 postupně chátral a téměř zanikl. Až s novým vlastníkem došlo k jeho rekonstrukci, k zachování této původní renesanční tvrze a od léta 2016 i k jeho zpřístupnění veřejnosti.
V sousedství zámku se nachází golfové hřiště a poblíž zřícenina kaple.
29.7. 2007

historie

Ves Libouchec, dříve Königswald, byla založena v poslední třetině 13. století na území patřícím zčásti panovníkovi a zčásti johanitskému řádu, později spojena se jménem rodu Vartenberků sídlícím na Děčíně, který zde založil kostel zasvěcený svatým Třem králům. Vartenberkové drželi Libouchec až do roku 1511. Stará tvrz. Snad ještě ve 14. stol. byla v Libouchci založena tvrz pravděpodobně jako sídlo mana pověřeného službami Vartenberkům. Stála

L.P. (Úlovec Jiří: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Libri, 2003, 1. díl, A - M), 29.7. 2007
    Po roce 1945 zámek převzal Státní statek, který jej neudržoval. V 80. letech 20. století se zřítila část typického štítu a později i střecha věže. Roku 1989 byl zámek vyhlášen kulturní památkou a do vlastnictví jej získali manželé Strubichovi, kteří s ním měli velké plány. Chtěli z něj vybudovat společenské centrum hotelového typu. Zbyly jen plané sliby a zbořená zeď mezi věží a starým palácem. Z objektu se stala skládka. Po deseti letech

Vladimír Studecký, 27.7. 2007

popis

Jedná se o renesanční dvoukřídlou budovu ležící v severozápadní části poplužního dvora. Jižní část je patrová, severní dvoupatrová, krytá sedlovou střechou a opatřena je vysokým štítem členěným římsami. Nádvorní průčelí obou křídel byla propojena krátkou pavlačí, po níž se zachovaly dvě zdobné konzoly. K jižnímu křídlu, které je podsklepeno, je přistavěna osmiboká věž se schodištěm do patra. V přízemí jižního křídla jsou čtyři místnosti, v